Gewoon is gewoon het beste

GEWOON IS GEWOON HET BESTE

Ken je die momenten waarbij je denkt: Oh, zo zit het! Nu snap ik het! Ik dacht het al! De Ahaa Momenten. Heerlijke momenten zijn dat! Zo’n moment had ik toen ik onlangs een artikel van Mark Manson las. Het ging onder andere over Zelfbeeld. En ik begreep iets waar ik al langer een sluimerend gevoel over had gehad.

Dreamcatcher1

Conflicterend zelfbeeld

Ik worstel namelijk al sinds ik een eigen praktijk als shiatsu therapeut heb, en vooral sinds ik een eigen opleidingsinstituut heb, met een zacht gezegd conflicterend zelfbeeld. Aan de ene kant heb ik het idee dat ik niets voorstel. Aan de andere kant vind ik dat ik geweldige dingen voor elkaar krijg. Die twee ideeën over mezelf zijn moeilijk met elkaar te verenigen.

Het leek me dan ook altijd heel handig als ik een innerlijk gevoel over mezelf zou hebben als iemand die geweldig is. Dan zouden die twee bij elkaar komen. En dan zou ik nog meer voor elkaar krijgen.

Dus ben ik jaren bezig geweest om een beter zelfbeeld te ontwikkelen. Met weinig resultaat en veel frustratie, want duizend complimenten noch honderd successen kunnen het gat van minderwaardigheidsgevoel vullen lijkt het wel. Toen ik het artikel van Mark las begreep ik iets heel belangrijks hierover.

Zelfbeeld negeren

Ik realiseerde me dat het reden dat ik ondanks mijn slechte zelfbeeld toch van alles voor elkaar krijg is dat ik het niet vanuit mijn zelfbeeld doe. Ik doe gewoon wat ik wil doen, ongeacht mijn zelfbeeld. Ik doe het gewoon. Het is sterker dan mijn zelfbeeld.

Omdat mijn zelfbeeld zo anders is dan waar dat wat ik doe om vraagt (shiatsulessen geven, een opleidings instituut leiden), moet ik het zelfbeeld wel negeren. Ik ben er wel bewust van (dat is denk ik wel een voorwaarde om het succesvol te kunnen negeren) maar ik doe gewoon wat ik wil doen en wat gedaan wil worden. Er is als het ware ruimte voor dingen om zichzelf te ontwikkelen zonder dat ik er tussen zit met mijn eigen behoeftes.

Als ik nu een heel positief zelfbeeld zou gaan ontwikkelen zou dat me waarschijnlijk alleen maar tot last zijn. Dan zou ik mijn eigen zelfbeeld misschien willen waarmaken. Dan zou ik waarschijnlijk bang worden dat ik het niet kan. Stel dat ik van binnen zou voelen dat ik een gerespecteerde, belangrijke shiatsudocent ben. Dan zou ik misschien mijn woorden gaan wegen om vooral dat beeld in stand te houden. De flow zou er snel uit zijn.

Vier feiten over zelfbeeld

1. Een positief zelfbeeld is net zo verlammend als een negatief zelfbeeld. Een postief zelfbeeld is misschien fijner dan een negatieve, en vaak ook dichter bij de waarheid, maar je hebt aan alle twee niet veel.

2. Een zelfbeeld wil in stand gehouden worden. Of het nu een negatief of een positief zelfbeeld is, de angst dat het beeld verstoord wordt is groot en maakt dat je dingen die je wil doen niet doet.

3. Als je merkt dat je iets niet doet wat je zou willen doen, zit er je waarschijnlijk een zelfbeeld dwars. Wil je een tentoonstelling houden met je schilderijen? En doe je het maar niet? Dan ben je misschien bang dat je zelfbeeld als geweldige kunstenaar teniet wordt gedaan. Of juist dat je zelfbeeld als miskende kunstenaar niet in stand kan blijven.

4. Je kunt het zelfbeeld gewoon negeren (als je er wel eerst bewust van bent). Wees bewust van je zelfbeeld, voel het, geeft het ruimte en doe vervolgens gewoon wat je wil doen. Maak jezelf niet gek met je eigen gedachtes erover. Er valt niets te verliezen of te winnen. Doe het gewoon.

Zelfbeeld minimaliseren

Het is veel gevraagd om helemaal geen zelfbeeld te hebben. Maar het is wel mogelijk om het zelfbeeld dat je hebt als het ware te minimaliseren. Gewoon een beeld van jezelf als iemand die bepaalde dingen doet. Niets geen ophef naar welke kant dan ook. Geen positief of negatief oordeel. Niet: ik ben een miskende kunstenaar. Niet: ik ben een geweldige kunstenaar. Maar gewoon: ik ben gewoon iemand die kunstwerken maakt. Punt.

Sinds ik dit begrepen heb is het alsof er een last van mijn schouders gevallen is. Ik hoef geen positief zelfbeeld te ontwikkelen. Ik kan mijn negatief zelfbeeld laten varen. Ik ben gewoon iemand die shiatsulessen geeft. Niets meer of minder.

En ik vind het SUPER leuk wat ik doe!! Dat dan weer wel :)

Lieve groeten, tot de volgende keer,

Jaana Siltasalmi, Shiatsu in Bedrijf